Hét product van de toekomst

Hoe je het ook noemt

Wist je dat piepschuim al meer dan 50 jaar een veelzijdige en cruciale rol speelt in de wereldindustrie?
Andere namen voor dit unieke materiaal zijn: geëxpandeerd polystyreen, EPS, styropor, styrofoam of tempex. Hoe je het ook noemt, piepschuim is wat ons betreft hét product van de toekomst. Lees hier alles over soorten piepschuim en hun bewerkingen.

Soorten piepschuim

EPS

Piepschuim wordt gemaakt van kleine, witte kunststof bolletjes (polystyreen) die vervolgens worden opgeblazen (geëxpandeerd) en aan elkaar gesmolten. Dat verklaart meteen de karakteristieke structuur van EPS.

XPS

Een afgeleid product van EPS is XPS, ook wel geëxtrudeerd polystyreen of styrodur genoemd. Deze piepschuimsoort heeft een gesloten celstructuur, wat het materiaal harder maakt en een betere druksterkte geeft dan EPS.

Wat maakt piepschuim zo uniek?

De samenstelling van zowel EPS als XPS is best uniek. Deze soorten piepschuim bestaan voor 98 % uit lucht! De overige 2 % is polystyreen.

Dat maakt piepschuim ultralicht, met een densiteit van 15 tot 40 kg/m³. Je kan het supersnel tot alle mogelijke vormen en dimensionele proporties bewerken en zeer gemakkelijk verplaatsen.

Omdat EPS maar uit één materiaalsoort bestaat, is het ook 100 % recycleerbaar en dus een ecologisch verantwoorde keuze. Daarnaast is het ook een goedkoop alternatief voor kostbare materialen zoals hout en staal.

En uitermate vochtwerend, ook dat nog. De waterafstotende eigenschappen van alle soorten piepschuim houden schimmels en andere micro-organismen op een veilige afstand.

Geen wonder dus dat hele huizen worden opgetrokken uit piepschuim. Really? You bet!

Hoe bewerk je piepschuim?

 

 

 

 

 

 

 

Wij zijn expert in alle piepschuim bewerkingen

Piepschuim laat zich gemakkelijk bewerken mits de juiste crafting technieken. Hoe komt VPV Design telkens weer tot een prachtig piepschuim product?

Cnc contoursnijden

Met onze computergestuurde contoursnijmachine snijden we platen piepschuim helemaal op maat van jouw ontwerp. Een gloeidraad wordt verhit tot 250° C en glijdt probleemloos door het isomo heen. Het gevolg? Een perfecte ‘clean cut’, zonder restjes of korstjes.

Cnc frezen

Laten we onze cnc freesmachine los op een groot blok isomo, dan heeft dat veel weg van magie. Net als een beeldhouwer haalt de freeskop heel nauwkeurig materiaal weg, tot er een geweldig 3D kunstwerk overblijft.

Conventioneel vormgeven

Soms gaan we ook gewoon back to basics, o jawel. Gewapend met soldeerbout, zaag, rasp en schuurpapier sculpteren onze VPV Design crafters alle soorten piepschuim verder op maat.

Coaten & verven

EPS en XPS piepschuim creaties kan je door ons laten verstevigen met een coating van glasvezel. Daarvoor gebruiken we speciale soorten polyesterhars en epoxyhars die het piepschuim niet aantasten. Een epoxylaag is wat dunner dan een polysterlaag en geschikt voor objecten met veel detail erin.

Tot slot komt jouw piepschuim product helemaal tot leven dankzij een hoogwaardig likje, of liever lakje industrieverf. In het VPV Design atelier sprayen we jouw piepschuim product in alle kleuren van de regenboog. Verven kan ook perfect zonder coating vooraf. Dan werken we af met acrylverf.

VPV Design werkt ook met deze materialen

Acrylaat (of plexiglas)

Acrylaat of plexiglas is een ideaal alternatief voor glas. Het is goedkoper, lichter en uiteraard zoveel sterker. De meesten kennen deze kunststof in zijn doorzichtige variant, maar plexiglas is ook verkrijgbaar in niet-transparante kleuren. Het is maar wat je verkiest. Geschikt voor oneindig veel toepassingen, zowel binnen als buiten.

MDF (of Medium-Densed Fibreboard)

Een MDF-plaat bestaat uit superkleine houtvezels die worden verlijmd en samengeperst tot een stevige plaat. Een beetje zoals een spaanplaat, maar dan met een hogere dichtheid. Dat maakt MDF wel wat zwaarder dan piepschuim. Vooral geschikt voor klein meubilair en stevige artefacten die geen zware lasten moeten dragen.

Nog ander materiaal in gedachten?

Geen probleem! Onze craftmachines kunnen veel verschillende materialen bewerken. Vraag er gerust naar.